
Artworks Larissa Neslo - Van Sargassozee naar Reest, van Reest naar Sargassozee

Tweeluik op papier en stof (van paardenhaar) met inkt, aquarel verf en staphorster stipwerk, formaat twee maal 30 x 90 cm, 2017
Een groot water lichaam in de vorm van een cycloop. In zijn waterlichaam lopen een aantal golfstromingen. In het diepste en zoutste water van zijn lichaam bij zijn oog komen palingeitjes bovendrijven. Deze palingeitjes drijven mee met de golfstroom naar het zoetste water bij de handen en voeten van de waterreus. Tijdens deze tocht met de golfstroom veranderen de eitjes in larf, glasaal, gele aal en rode aal. Aangekomen bij de handen en voeten verblijven de palingen een tijd lang tot dat het tijd is om weer terug te gaan als schierpaling naar het oog van de watercycloop om zich voort te planten en dood te gaan.
Het oog van de waterreus cycloop staat symbool voor de Sargassozee en de Bermuda driehoek, een mysterieuze plek waar het leven begint en eindigt van de paling. De handen en voeten van de reus staat symbool voor de zoete rivieren, waar de palingen hun leven leiden en volwassen worden.
Dit tweeluik gaat over het cyclische karakter van het leven in het water in het algemeen en de palingtrek in het bijzonder. De paling geeft voor mij een herinnering aan vroeger. Mijn Nederlandse opa en oma woonden vroeger aan de Reest. Mijn opa ving in de Reest paling in fuiken en rookte de paling daarna zelf. Ik zelf ben geboren op Curaçao en op mijn zevende verhuisd naar Nederland. Toen ik mijn opa zag palingvissen in de Reest had ik er geen weet van dat de paling helemaal van Sargassozee naar de Reest is gekomen. Het schilderij heb ik op 100 jaar oude gordijnstof van paardenhaar gemaakt. Deze stof is van mijn oma geweest en staat symbool voor mijn herinnering aan mijn opa en oma in Meppel aan de Reest.
Inspiratiebronnen
Water, Cells, and Life, Dr. Gerald Pollack https://www.youtube.com/watch?v=p9UC0chfXcg, http://faculty.washington.edu/ghp/research-themes/origin-of-life/
boek “Hoe slim is jouw dier?”, Claudia Ruby
boek “Het dierenbrein : bewustzijn, leergedrag, inzicht en intelligentie bij dieren”, James L. Gould
boek “Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? ”, Frans de Waal